Tänk utanför (drop)boxen, kör med OneDrive för företag

Hur kan du tillgängliggöra fler filer på datorn än som egentligen får plats?

Microsoft 365 är som en ”gott och blandat-påse” fast med företagsprogram. Många känner igen de vanligaste programmen: Outlook, Word och Excel. Men vad mer får du i denna påse? Ett av programmen dufår med är OneDrive för företag, men vad är OneDrive?

Vad är OneDrive för företag

Det är är en filhanteringstjänst som gör det smidigt och enkelt att synkronisera filer mellan molnet och din dator. Du kan även dela filer med andra via OneDrive för företag. Men något jag gärna lyfter med OneDrive är att den erbjuder 1 TB med molnlagring som gör att du sparar plats på din dator.

Är det en backupprogramvara?

OneDrive misstas ibland för ett program som tar en säkerhetskopia, vilket inte är helt sant. OneDrive speglar tre platser på din dator upp till molnet. Dem platserna är Skrivbordet och filmapparna Dokument och Bilder. Det speglingen gör är att ta en kopia på dina filer som finns i någon av de tre mapparna och lägger dom i molnet. Så ifall din dator skulle gå sönder, bli stulen eller tappas bort så kommer du ha kvar alla filerna i OneDrive. Allt som behövs för detta är att du loggar in med ditt Microsoft 365-konto i OneDrive med en annan dator så börjar den synka ner alla dina filer igen.

En bättre lösning för kunden

För ett tag sedan hjälpte jag en kund som hade problem med att hans Dropbox var full. Då märkte jag att han inte använt sin OneDrive alls! Han hade också nästan fyllt hårddisken i sin dator vilket förutom att sega ner datorn även tog onödigt mycket plats på datorn istället för ligga i molnet via OneDrive. Kunden blev supernöjd! Han hade flera hundra GB med bilder som han nu hade säkert sparade i molnet och som inte tog upp onödig plats lokalt på datorn, men var ändå tillgängliga via utforskaren.

Hur kan OneDrive frigöra utrymme på datorn?

Nu kanske du undrar, vad menas med att OneDrive frigör plats på din dator? Hur gör den det? Det Onedrive gör är att den lämnar kvar alla dina filer så att det ser helt vanligt ut när du kikar runt och letar bland alla dina filer men med en liten extra ikon på sidan om dina filer. Det blåa molnet betyder att den filen finns i molnet och inte på din dator. Men hur gör man om man nu behöver arbeta med filen? När du klickar på en fil, så laddas den ner på din dator varefter den öppnas i aktuellt program. Nedladdade filer på datorn får en grön symbol bredvid filnamnet. Om du inte öppnar den filen på ett tag så kommer den att tas bort från din dator och bara finnas i molnet. Om du har vissa filer som alltid ska finnas på datorn och måste alltid vara redo att användas även utan Internet, så kan du välja att klicka på alltid spara filen på denna enhet.

Har jag OneDrive för företag?

Hur vet du om du har en fungerande OneDrive för Företag?

Nere till höger bredvid klockan borde du kunna se ”OneDrive-molnet” (vissa har det gömt så du får klicka på pilen)

Är ditt moln som mitt, d.v.s. skimrande blått – ja, då är du inloggad i Onedrive för företag.

/Rasmus

Relaterade stories