Kan jag ansluta till Skype-möten via Teams?

Redan i september 2017 meddelade Microsoft att Microsoft Teams kommer att ersätta Skype för företag.
Skype och Teams
Skype och Teams

Microsoft kommer nu att stänga ner Skype för företag den 31 juli 2021. Sedan tillkännagivandet har Microsoft kraftsamlat sina utvecklingsinsatser kring Teams för att skifta funktionaliteten dit.

Däremot kommer den lokala Skype-versionen finnas kvar hos organisationer som till exempel Trafikverket, vilket innebär att du kan komma bli inbjuden till Skype-möten även i fortsättningen.

Tronskifte

Efter det är det Microsoft Teams som gäller för hela slanten! Detta skifte, från Skype för företag till Microsoft Teams, har medfört en del osäkerhet för befintliga användare av plattformarna och många undrar hur detta kommer att påverka dem. Skype är en app för chatt och möten, men inte så mycket mer. Det gör Skype till en app som de flesta endast startar vid behov – när de behöver just de funktionerna.
Teams däremot är en samarbetsplattform med betydligt fler funktioner än bara chatt och möten. Många använder idag Teams hela tiden och blir då tillgängliga på ett sätt som var ovanligt i Skype. Skype-funktionerna finns även i Teams och de flesta kommer att känna igen sig: en telefonlur för att starta möten och samtal, en ”SMS-ikon” för chatten och en tydlig knapp för att dela skärm eller presentera.

Vad händer om du blir inbjuden till Skype-möte?

Om du blir inbjuden till ett Skype-möte så kommer det att fungera som vanligt och du kan använda antingen din befintliga Skype-klient eller Skype-klient i webbläsaren för att delta i möten som du blivit inbjuden till. Du kan däremot inte längre bjuda in till Skype-möten utan endast Teams-möten och om personen inte har Teams installerat hos sig så kommer de att få köra en Teams-klient i en webbläsare och på sätt kunna delta i mötet utan problem.

Teams tar samarbetet till en ny nivå

Med Teams är möjligheterna stora kring att samarbeta i dokument, dela filer och starta konversationer. Konversationer är mer än bara en chatt, konversationer startas i ett sammanhang, det kan vara i arbetsgruppens kanal, i ett dokument eller i ett möte. Sökfunktionen gör det lätt att hitta information oavsett var konversationen ägde rum. För många har Teams har blivit den första appen man öppnar på morgonen, till och med före e-post. Med Teams har samarbetet och kommunikationen flyttat till ett samlingsverktyg som till och med hjälpt till att minska trycket på e-postlådan.

/Lasse

Relaterade stories