Om vi inom IT-branschen fick bestämma så skulle alla använda sig av lösenord som såg ut som Se7z&^s*Qzi9J%ZENssZ
Långa lösenord med massor av specialtecken och en god blandning av stora och små bokstäver med några siffror inslängda i mixen.
Detta är dock orimligt att komma ihåg och med tanke på att man helst ska använda sig av unika lösenord per konto, så är det kort och gott omöjligt för de flesta!
Oftast så väljer man som användare att byta ut någon bokstav mot ett specialtecken, ett A till @,
ett E till en 3 osv.
Det känns säkrare, men det är så pass vanligt med denna typ av utbyten av tecken så det är mer en falsk säkerhet. Långa lösenord är bättre än korta, även om det korta har specialtecken av alla dess former.
Tips kring lösenord
Använd en fras för att skapa ditt lösenord! Ett tips är att ta den första bokstaven i varje ord.
Till exempel är TriaTech:s vision och motto: IT som ger mer värde, gör andra bättre.
Det skulle skapa lösenordet Isgmv,gab. Rekommendationen är dock att ha minst 12 tecken, så du behöver förlänga lösenordet med t ex aktuellt år till Isgmv,gab2021.
Ett annat sätt är att slå ihop massa ord som inte har koppling med varandra till en lång mening som t ex DatornRitarOchHamnarPåKortet!
Lösenordshanterare
Hur ska du då komma ihåg alla dina unika och säkra lösenord? Jo, det finns en smart lösning för det.
Använd en lösenordshanterare. Det är ett program som både lagrar och hjälper dig att skapa säkra lösenord. När dina lösenord väl är sparade i hanteraren får du också hjälp att logga in på dina tjänster. I teorin behöver du alltså bara komma ihåg lösenordet till lösenordshanteraren.
Exempel på lösenordshanterare är KeePass, Bitwarden och iCloud-nyckelring.
Multifaktorautentisering
För att säkra upp det ytterligare så rekommenderar vi starkt att alltid använda sig av multifaktorautentisering när möjlighet finns, vilket innebär att du behöver verifiera din inloggning med hjälp av en personlig fysisk enhet.
P.S. Använd ej dessa lösenordsexempel för dom kan ses som brända 😉 D.S.